Andere ouders ontmoeten

Parent

Het Huis van het Kind Haspengouw is een samenwerking tussen de gemeenten Borgloon, Gingelom, Heers, Kortessem, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Wellen en vele diensten/partners die aanbod voorzien voor gezinnen vanaf de zwangerschap tot de jongvolwassenheid (25 jaar). Ons Huis is een laagdrempelige basisvoorziening waar je terecht kan voor alles wat met opvoeden en opgroeien te maken heeft. Door volop samen te werken, leggen we stap voor stap meer verbindingen tussen de verschillende levensdomeinen van het gezin: onderwijs, cultuur/sport/jeugd/vrijetijd, kinderopvang, gezondheidszorg, geestelijk welbevinden, gezinszorg en kraamzorg, werk en geld, ouder- en partnerschap, opvoedingsondersteuning, jeugd- en volwassenhulp...

Missie

  1. Alles zelf doen, is optellen. Samenwerken, is vermenigvuldigen
  2. It takes a whole village to raise a child
  3. Ontmoeten, is niets-moeten

Visie

In Ons Huis zorgen we samen voor ouders en kinderen… !

Heb je kinderen in huis of werk je met kinderen? Dan zit je uiteraard wel eens met vragen...
Hoe communiceer ik best met mijn puber? Wat doe ik als mijn peuter maar niet wil eten? Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind genoeg beweegt en gezond eet? Zijn er sportclubs die rekening houden met mijn inkomen? Waar vind ik de gepaste opvang? Waar kan ik andere ouders ontmoeten?...

Hiervoor kan je aankloppen bij ons Huis van het Kind.

Wij geloven dat door samen dingen te doen, te spelen, te oefenen, te luisteren... gezinnen sneller terecht kunnen met hun vragen en beter ondersteund worden op maat van wat zij zelf wensen.

Geschiedenis

Ons Huis is officieel gestart in 2015 en heeft al heel wat stappen gezet in zijn ontwikkeling:

  • In 2013 was er het nieuwe decreet preventieve gezinsondersteuning. Vanuit het regionaal samenwerkingsverband opvoedingsondersteuning ontstaat het idee om samen in Haspengouw vorm te geven aan het Huis van het Kind.
  • In 2014 hebben we nog geen werkingsbudget en steken we vooral energie in het versterken van de samenwerking met partners en besturen. We dienen op basis van een concepttekst een goed onderbouwd subsidiedossier in, dat door de Vlaamse overheid goedgekeurd wordt.
  • In 2015 treedt de samenwerkingsovereenkomst met een goed doordachte structuur in werking. En kwam er stap voor stap ruimte vrij om activiteiten te ontplooien en aan onze zichtbaarheid te werken.
  • Sinds 2016 ligt de focus op uitvoeringen. Door samen te doen, realiseren we onze eerste co-producties (aanbod dat georganiseerd wordt door meerdere partners). Door nauw samen te werken, leren we elkaars aanbod beter kennen en worden gezinnen als partner betrokken in hun eigen proces.

    Enkele voorbeelden:
  • Jaarlijks kan je genieten van leuke ouder- en kindactiviteiten op het Feest van het Huis van het Kind Haspengouw. Dit feest wordt telkens in een andere gemeente georganiseerd, samen met verschillende diensten. Op dit feest kan je spelen, bewegen, eten en informele contacten leggen met deze diensten. Het eerste feest was in Sint-Truiden, daarna volgde Heers, Kortessem, Wellen - een jaar overgeslagen (2020) - Gingelom en Borgloon. In 2023 is het de beurt aan Nieuwerkerken, vervolgens terug aan Sint-Truiden.
  • We bieden een gevarieerd aanbod - te vinden in de agenda op deze site - aan vormingen, lezingen, cursussen en workshops.
  • Opvoedingswinkel Haspengouw brengt driemaandelijks een nieuwsbrief uit, boordevol nuttige tips, leuke weetjes en aanbod van de partners in deze regio.
  • In Sint-Truiden werkt de Samenspel groep vijf activiteiten uit: Pasen, Week van de Opvoeding, Goe Gezin'd, Halloween en de Sint. Door samen te werken brengt het Huis meer gezinnen samen op deze gezinsactiviteiten, waar de focus ligt op elkaar ontmoeten, samen leuke dingen doen en informeel met partners kunnen praten...